Składniki:
				
			- 700 filetów z dorsza PECHE OCEAN
 - 3 małe ziemniaki
 - 1 liść laurowy RUSTICA
 - 2 cebule
 - 2 jajka POLSKA KURKA
 - pieprz RUSTICA
 - sok i skórka z jednej cytryny
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 1/2 pęczka szczypiorku
 - 1/2 pęczka kolendry
 - 1 łyżka musztardy Dijon RUSTICA
 - 2 łyżki kaparów RUSTICA
 - 3/4 szklanki bułki tartej
 - oliwa z oliwek KWINTENENCJA SMAKU
 
- 1/2 szklanki majonezu RUSTICA
 - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego DELISSE
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 1/2 pęczka kolendry
 - 1/2 pęczka szczypiorku
 - sól
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ugnieść.
 - Dorsza oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. 1 cebulę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka. Dodać liść laurowy i filety z dorsza. Zalać wodą, tak, żeby tylko przykryła rybę. Przykryć pokrywką. Zagotować , zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż ryba będzie miękka. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane filety ryby na talerz. Zostawić do przestudzenia, a następnie rozdrobnić w dłoniach.
 - W dużej misce ubić jajka. Dodać pieprz, sól, skórkę i sok z cytryny, musztardę, kapary, posiekaną natkę, kolendrę i szczypiorek. Cebulę posiekać drobno i dodać do składników. Wymieszać. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałki ryby, oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
 - Masę podzielić na 10 równych części a następnie uformować kotlety. Kotleciki rybne odłożyć do lodówki na około godzinę (lub dłużej) żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
 - Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kotleciki rybne i z wierzchu posmarować je grubą warstwą oliwy z oliwek.
 - Kotleciki piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
 - Sos ziołowy. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno posiekane zioła, przyprawić solą.
 - Kotleciki rybne serwować z sosem ziołowym i ulubioną surówką.