- 4
- 40 minut
Składniki:
- 2 jajka POLSKA KURKA
- 2 szklanki maślanki
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli RUSTICA
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 100 g czekolady deserowej EQUADOR
- Do smażenia:
- olej rzepakowy RUSTICA
- Do podania:
- masło
- syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
- Wszystkie składniki na pancakes powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednej misce wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W drugiej misce wymieszać razem jajka, maślankę i rozpuszczone i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać tylko do połączenia.
- Rozgrzać patelnię do naleśników i delikatnie posmarować dno patelni olejem. Smażyć po 3-4 pancakes na raz, na średnim ogniu, przewracając na drugą stronę po około 2 minutach.
- Serwować gorące z kosteczką masła i syropem klonowym.