Ciasto czekoladowe bez mąki

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicę o średnicy ok 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać W garnuszku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Dodać cukier, jajka, kakao i sól i wymieszać. Masę przelać do formy i piec około 30 […]

Czytaj dalej…

Pascha

Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia. Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka. Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około […]

Czytaj dalej…

Mazurek różany

Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w […]

Czytaj dalej…

Ciasto „leśny mech”

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć. Szpinak przełożyć do garnka. Podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Około 2 minut.  Następnie szpinak zmiksować na gładki mus. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając […]

Czytaj dalej…

Ciastka cynamonowe bezglutenowe

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni. Przestudzić i posiekać. Ciasto francuskie rozwinąć. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i solą. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru i cynamonu.  Zwinąć w rulon, zwijając od dłuższego boku. Rulon pokroić na plasterki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając […]

Czytaj dalej…

Pankejki z mascarpone

Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstała pasta). Mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać razem. Jajka, śmietankę, mascarpone i cukier, wymieszać razem za pomocą miksera. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Patelnię posmarować delikatnie olejem kokosowym. Łyżką nakładać porcję masy na pankejki i smażyć na średnim […]

Czytaj dalej…

Koktajl pomarańczowy

Mango obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Podawać udekorowane plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu. […]

Czytaj dalej…

Cytrynowe ciasto z ricottą

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstało masło migdałowe) Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem i ziarnami wanilii. Dodać skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać. Dodać sok z cytryny, ponownie wymieszać. Następnie dodać  ricottę […]

Czytaj dalej…

Jogurt z domową granolą i borówkami

Do rondelka przełożyć olej kokosowy, miód, masło orzechowe, sól i cukier trzcinowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia się składników. Migdały i pekany posiekać, wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe składniki: płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i cynamon. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać masę z rondelka i dokładnie wymieszać Masę wyłożyć na blachę wyłożoną […]

Czytaj dalej…

Trufle z orzechów

Daktyle namoczyć na kilka godzin w wodzie mineralnej. Po tym czasie odsączyć. Migdały, orzechy i wiórki przełożyć do blendera i porządnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich. Kulki obtoczyć w kakao, wiórkach lub rozdrobnionych pistacjach. Gotowe trufle odłożyć na kilka godzin do lodówki. […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek